DUKANOWY CHLEB

Składniki

  • 6-8 jajek
  • 2 szklanki otrąb owsianych
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 3 serki wiejskie – polecam również ze szczypiorkiem
  • szczypta kminku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • zioła jakie lubimy – dodaję curry, bazylię, oregano, czarnuszkę
  • opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowania

  • Z białek ubijamy pianę.
  • Suche składniki, serki i żółtka zmieszać ze sobą. Najlepiej dać im trochę czasu na to aby otręby spęczniały, chleb będzie wtedy pulchniejszy.
  • Zmieszać delikatnie białka z całą resztą i przełożyć do wąskiej formy (keksówka). Taki chleb będzie wygodniej się kroił. Piec około 40 min. w 180 stopniach do czasu aż będzie rumiany i pękający. Ja lubię chrupiącą skórkę więc trzymam dłużej w piekarniku. Aby chleb nie opadł można zostawić go w wyłączonym piekarniku do czasu wystygnięcia.

Wychodzi z tego niezły chleb… przy pieczeniu dla jednej osoby można wykorzystać połowę składników.

Dodając bazylię i oregano mamy świetny podkład do soczystych pomidorów 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s