GALARETKA Z KURACZKA

  • Kuraczek (może być pozbawiony piersi i nóg)
  • Marchew
  • Pietruszka korzeń
  • 1/2 główki selera
  • Nać pietruszki
  • Kilka liści kapusty do wywaru
  • 2- 3 jajka
  • Czerwona i biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy wg uznania: lubczyk, curry, pieprz czarny i kolorowy
  • Żelatyna na 3 l (troszkę więcej niż jedna paczka Gellwe)

Z kurczaka gotujemy najzwyczajniejszy rosół (kurczak, czosnek, cebula, liścia kapusty, pietruszka, marchew, przyprawy). Gdy będzie gotowy przez sito lub zwykły durszlak odcedzamy go z warzyw. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę. Pozostawiamy do ostudzenia.

Kapustę wyrzucamy. Resztę warzyw po ostudzeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do tężejącego bulionu. Dorzucamy  natkę pietruszki i czerwoną cebulę  posiekane dość drobno.

Do tego samego naczynia wrzucamy obrane z kurczaka, pokrojone wg uznania mięso.

Ugotowane jajka studzimy, kroimy na plastry.

Na dnie dużego naczynia (ja używam ceramicznej  formy do zapiekania) układamy plastry jajka. Zalewamy delikatnie bulionem z dodatkami. Moim zdaniem łatwiej jest na początku wyłożyć te partie gdzie jest więcej mięsa i warzyw. Odstawiamy do zupełnego stężenia do lodówki. Im mniejsze naczynie tym szybciej uzyskamy galaretkę.

Podajemy pociętą na porcje razem z octem i pieprzem.

Galaretka do dobra kolacyjka i wytrawna przekąska także na przyjęciań je.

Można również skorzystać z małych form (np. forma do pieczenie muffinek) lub jednorazowych. Ułatwia to szczególnie porcjowanie 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s