BABECZKI Z TWAROGIEM

  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 4 jajka
  • 2 x 200 twarogu
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • drożdże w proszku lub kilka dkg zwykłych drożdży
  • 10 – 14 zgniecionych tabletek słodzika lub ksylitol, fruktoza

Drożdże mieszamy ciepłym mlekiem (można podgrzać w garnku), słodzikiem (około 7) i odrobiną otrąb. Przykrywamy ściereczką i trzymamy przez cały czas w cieple.

Z białek ubijamy pianę.

Z sera, żołtek, aromatu waniliowego i połowy porcji słodzika tworzymy masę. 1/3 masy przeznaczymy na wierzchy babeczek, 2/3 dodamy do ciasta.

Suche składniki, ubite białka i 2/3 masy twarogowe oraz drożdże mieszamy ze sobą. Wykładamy do foremek muffikowych tak aby było maksimum 2/3 foremki wypełnione ciastem.

Na wierzchu każdej babeczki wykładamy łyżeczką porcję masy twarogowej. Można użyć cukierniczych narzędzi i pobawić się w tworzenie wzorów. Mogę wyglądać pięknie!

Pieczemy około 30 min. w 180 st.

Na wierzch można wylać LUKIER

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s