DROŻDZÓWECZKI NADZIANE… NADZIEWANE SERKIEM WANILIOWYM

 

Obrazek

  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 4 jajka
  • 2 x 200 twarogu
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • drożdże w proszku lub kilka dkg zwykłych drożdży
  • 10 – 14 zgniecionych tabletek słodzika lub ksylitol, fruktoza

Drożdże mieszamy ciepłym mlekiem (można podgrzać w garnku), słodzikiem i odrobiną otrąb. Przykrywamy ściereczką i trzymamy przez cały czas w cieple.

Z białek ubijamy pianę.

Obrazek

Żółtka, ser, około 5 słodzików (innymi słowy 5 łyżeczek cukru), kilka kropelek olejku waniliowego mieszamy ze sobą. Ja robię to ręcznie. Około 1/3 masy serowej odkładamy- będzie ona nadzieniem.

Pozostałą masę serową mieszamy z otrębami, słodzikiem, ubitymi białkami i dr powinnyożdżami które do tej pory powinny już zacząć „rosnąć”.

Do muffinkowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia kładziemy około łyżki ciasta.

Na to układamy wg uznania masę serową.

Obrazek

Przykrywany również łyżką ciasta.

Pieczemy w 180 st. około 20-30 minut.

Obrazek

Można polać lukrem 9prosty przepis w zakładce LUKIER)

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “DROŻDZÓWECZKI NADZIANE… NADZIEWANE SERKIEM WANILIOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s