SERNIK NA ZIMNO ALE RZGRZEWAJĄCY… PACHNĄCY PIERNIKIEM I MANDARYNKĄ

Image

Plątam się po kuchni i z kąta w kąt przekładam mandarynki oraz limonkę. Może je jakoś… mam twaróg, jajka… zasada kuchni „na winie” przy deserach? Sprawdźmy, może wyjdzie coś czym warto będzie się podzielić

  • 600 g sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 6 mandarynek
  • skórka z limonki
  • przyprawy korzenne: cynamon, imbir, kardamon, starte goździki
  • żelatyna na 2,5 l wody
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 250 ml wrzątku

BISZKOPT: Wszystkie białka ubijamy, dodajemy do nich  3 zółtka, równowartość 3 łyżeczek cukru*, otręby pszenne i owsiane. Pieczemy około 20 min w 180 st.

MASA SEROWA: W czasie kiedy piecze się biszkopt rozpoczynamy pracę nad masą serową.  Ser mielimy lub używamy gotowej mieszanki na sernik. Na koniec mielenia sera wrzucamy do maszynki 2 mandarynki bez skórki. Nadadzą sernikowi gładszej konsystencji i zapachu. Jeżeli nie używamy maszynki to sok po prostu wyciskamy. Dorzucamy żółtka, równowartość 12 łyżek cukru* i miksujemy na jednolitą masę.

Skórkę z mandarynek i limonki ocieramy lub kroimy na drobne paseczki, zalewamy na patelni wodą i dusimy aż zmiękną. Na koniec wlewamy do nich 250 ml wrzątku i po odstawieniu z ognia rozpuszczamy w niej żelatynę. Łączymy stopniowo z serem tak aby się nie zważył.

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt. Na górze układamy cząstki mandarynek, posypujemy przez siteczko przyprawami korzennymi. Ciasto chłodzimy około 1 h.

Wygląda jak plaża zasypana piaskiem a na niej muszelki… Kto nazbiera więcej?

Warto było się podzielić. Tym bardziej, że sernik jest przekorny jak ja. Niby ciasto na zimno a pachnie słodko i ciepło. Ochłodzi ciało ale rozgrzeje zmysły 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s