BLOK WANILIOWO – CYTRUSOWY

BLOK WANILIOWY

Fantazji w kuchni mi nie brakuje. Dlatego blok czekoladowy zainspirował m  nie do innowacji. Tym razem będzie jeszcze bardziej po mojemu.

  • 100 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 2  łyżki miodu albo 3 – 4  stewie (albo tabletki słodzika czy łyżeczki cukru)
  • 3 – 4 krople olejku waniliowego
  • skórka otarta z 4 pomarańczy i 2 cytryndziany
  • połamane herbatniki i garść płatków kukurydzianych (albo inny „zagęstnik”).

Masło topimy w garnki o pojemności min. 1,5 litra. Dorzucamy do niego wszystkie  składniki poza „zagęstnikiem”. Po uzyskaniu jednolitej masy łączymy wszystko. Przelewany do keksówki lub formy do tarty. Ważne aby forma była wyłożona folią aluminiową. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

Ten blok nie jest przesłodki ale wystarczająco słodziutki aby zjeść kawałek do kawy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s