MUFFINY JABŁKOWEWG ZDROWEJ DIETY

MUFFINY JABŁKOWEWG ZDROWEJ DIETY

Muffinki klasycznie robione lubią zawierać coś co je nawilża. Nie chcę dodawać ciężkich bakalii czy kostek czekolady które zapieczone w muffinach smakują świetnie. Dodam jabłka w pełnej okrasie korzennych przypraw. Nie jest to deser zupełnie dietetyczny ale lepsze to niż baton.
SKŁADNIKI:
– otręby owsiane (około szklanki)
– otręby pszenna (pół szklanki)
– pół szklanki skrobi kukurydzianej
– olej z orzecha włoskiego (około pół szklanki)
– około 6- 8 jabłek obranych ze skórki (użyłam zielonych ponieważ są słodkie i soczyste)
– 2 łyżki kakao
– mleko lub maślanka (około szklanki)
– przyprawy korzenne: cynamon, imbir, szczypta gałki muszkatułowej, kardamon
– 7- 12 tabletek stewi (jak 7-12 łyżeczek cukru)
No i zapomniałabym!
– 6 – 20 jajek
– łyżeczka sody

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników dodając pokrojone jabłka. Ja kroję je niezbyt dokładnie, nie musi to być równa kosteczka.
Mieszamy składniki obu misek ze sobą.
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wg uznania mleka lub maślanki
Silikonowe foremki do muffinek wypełniamy w 3/4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 30 minut. Polecam wykonać próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli nie obkleja się ciastem tzn, że już gotowe. Można pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do ostygnięcia. Jeżeli ktoś ma na tyle silną wolę…

Dobre, dobre, bardzo dobre. Szybko znikają.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s