PIERZYNKA

Obrazek

Pierzynka to już nasz rodzinna tradycja. Oryginalna wersja zawiera majonez ale bez niego smakuje również pysznie. Warto przygotować ją w naczyniu takiej wielkości aby składniki mogły ułożyć się warstwami. To pokazane na zdjęciu wg mnie jest zbyt płaskie. Zdjęcie jednak pochodzi z kryzysowego czasu :). 

To co doceniam w tym daniu które jest doskonałe na śniadanie, kolację i  zakąskę to delikatność, lekkość, wygląd i smak. No i szlachetność składników które dopuszcza wiele diet (Dukan, Montignac).

SKŁADNIKI

  • 8 ugotowanych i ostudzonych jajek
  • 1- 2 puszki tuńczyka w wodzie
  • Jogurt i oliwa a oliwek
  • Biały pieprz

Do naczynia zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach białka z połowy jajek. Trąc nad naczyniem rozmieszczać białka warstwowo po całym dnie tak, aby potem nie trzeba było poprawiać. Przy ingerowaniu sztućcami warstwa traci puszystość.

Na tą warstwę dosłownie kapiemy jogurtem połączonym z oliwą albo majonezem i posypujemy białym pieprzem. Ma to tylko spoić białko z kolejną warstwą którą będzie tuńczyk.

Tuńczyka odsączyć z wody. Jeżeli jest to tuńczyk w kawałkach to najlepiej wykładać jego warstwę na białko rozcierając w palcach. sypiąc z góry. Przyprawiamy białym pieprzem.

Znów powtarzamy skropienie oliwą i jogurtem lub majonezem. Na drobnych oczkach ucieramy już zimne żółtka tak samo delikatnie jak białko. Skrapiamy spoiną którą przyprawiamy białym pieprzem.

Na tą warstwę ścieramy na tarce pozostałe białka. Warstwa powinna być cała biała, bez prześwitów.

UWAGA! Do tego dania nie używamy SOLI. Tuńczyk z puszki na ogół jest już solony ale nawet gdyby nie był: Sól powoduje wydzielenie się z białka wody. Przez to cały efekt lekkości przekąski może się zepsuć.

Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Na talerze wykładamy najlepiej krojąc jak tort, wykładając na szpatułce.

Można również przygotować go  w porcjach, np w foremkach do muffinek. Warstwy można powtarzać w nieskończoność.

Syci i smakuje!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s