GALARETKA Z RABARBAREM

GALARETKA Z RABARBAREM

Smak dzieciństwa…
SKŁADNIKI:
rabarbar świeży lub mrożony około 0,7 kg
żelatyna na 2,5 litra wody
2 łyżeczki fryktozy lub innej substancji słodzącej
opcjonalnie cynamon

Rabarbar pocięty na kawałki zagotować w około 1,5 l wody. Rabarbar rozpadnie się w czasie gotowania więc kawałki nie muszą być bardzo drobne. Dodać przyprawy.
W garnku z wodą i rabarbarem rozpuścić żelatynę energicznie mieszając.

Przelać do naczyń. Ja wykorzystałam foremki silikonowe do muffinek.
Kiedy ostygną wstawić do lodówki na kilka godzin aż galaretka stężeje.

Można spożywać na dietach typu Dukan, Montignac (węglowodanowy) i niskokalorycznych.
P.S. Napełnione foremki do muffinek poustawiałam na desce do krojenia aby było je wygodnie wstawić do lodówki bez katastrof.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “GALARETKA Z RABARBAREM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s