BABECZKI KOKOSOWE bez jajek, cukru i tłuszczu

1 szklanka mąki z pszenicy durum – semoliny
1 szklanka mąki razowej
1 opakowanie wiórek kokosowych (ilość wg uznania)
1,5 szklanki maślanki
2 łyżki kakao
Kilka pokrojonych śliwek suszonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9 pokruszonych tabletek słodzika (lub inna substancja słodząca w ilości odpowiadająca 8 łyżeczkom cukru)

Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy maślankę i śliwki. Ugniatamy ciasto. Formujemy kulki (wydają się dość ciężkie ale potem ładnie wyrastają) i układamy w foremkach do muffinek. Ja używam silikonowych form ponieważ ciasto które nie zawiera tłuszczu nie przywiera do powierzchni. Mają też ładne kolory.
W 180 st. Pieczemy babeczki około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika kle gdy skórka jest chrupiąca, lekko popękana.
Przepis jak zwykle zrodził się z łakomstwa i chęci stworzenia czegoś czym nawet w pracy można poprawić sobie dzień.
Składniki ciasta a takie, że można stosować w diecie Montignaca bez obaw. Smacznego.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s