CIASTO LEŚNY MECH wersja light

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • około 13 zgniecionych słodzików (lub inna substancja słodząca odpowiadająca trzynastu łyżeczkom cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sok z jednej cytryny
  • 500 g rozdrobnionego szpinaku – może być mrożony
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ubite białka (w Montignacu same białka, inni mogą zastosować całe jajka)

KREM

  • żelatyna na 1,5 litra wody
  • kilka słodzików
  • truskawki
  • około litra mleka

– Suche składniki ciasta mieszamy razem z ubitym białkiem.  Dodajemy dobrze zblendowany szpinak. Może być też szpinak który pochodzi z mrożonki. W 180 st. wypiekamy ciasto w keksówce lub tortownicy.

Po ostygnięciu ciasto rozkrajamy i przekładamy kremem/mleczkiem  który przygotowujemy chwilę wcześniej.

-Jak zrobić krem:

W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę, słodzik i dodajemy zblendowane truskawki. Odstawiamy do lodówki do czasu aż zaczniekładamy tężeć. Wykładamy na spodnią część ciasta i delikatnie przykrywany częścią górną. Na kilka godzin zostawiamy w lodówce.

Ciasto to bogactwo magnezu i witaminek. Polecam na mało zielone dni.

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s