SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 800 g sera białego zmielonego 3 raz lub gotowego sera do deserówy
  • żelatyna na 2,5 l wody
  • kilka słodzików
  • aromat waniliowy

Odkładamy kilka truskawek do dekoracji. Z pozostałych  truskawek robimy mus blenderem. Dzielimy je na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy około 1/2 litra wody. 3/4 żelatyny mieszamy z jedną częścią musu i pozostawiamy do wystygnięcia ale poza lodówką.

Do białego sera dodajemy słodziki, aromat i pozostały mus oraz resztę żelatyny. Dobrze mieszany i wylewamy do tortownicy. Dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa serowa już lekko zastygnie wylewany na wierzch roztwór z truskawkami. Uzyskujemy w ten sposób galaretkę owocową która jest gęsta, nieprzejrzysta i bardzo słodka oraz soczysta.

Sernikiem można objadać się do woli na diecie Montignaca i w II fazie diety Dukana. Samo zdrowie.

Smakuje zwłaszcza w upalne dni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s