CHLEB NA ZAKWASIE

chlleb na zakwasie

ZAKWAS NA CHLEB

Sporządzam zakwas przez kilka dni, zazwyczaj 5. Po przyrządzeniu zakwasu kilka łyżek chowam do lodówki. Przyda się do kolejnego wypieku chleba- zaczątek skróci czas przygotowania o kilka dni.

Do drewnianej lub plastikowej miski wrzucam 100 g pełnoziarnistej mąki, dolewam około 50- 100 ml wody i mieszam. Uzyskana gęstość powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki. Co 24 h powtarzam czynność przez 5 dni.

Zakwas pozostawiam w ciepłym miejscu przykryty lnianą lub bawełnianą ścierką.  Ważne jest też aby raz dziennie zakwas mieszać (bez dodawania wody). Z reguły organizuję to tak aby o 7 rano zamieszać, o 7 wieczorem dodać mąki i wody.

CHLEB NA ZAKWASIE

Po uzyskaniu zakwasu po o koło 5 dniach dodaję około 1 kg mąki. Na ogół mieszam mąkę pełnoziarnistą, graham, żytnią… wszystko w zależności od upodobań. Dla mnie chleb w 100% z mąki żytniej jest zbyt kwaśny i organizm nie za bardzo go lubi.Dodaję to co lubię najbardziej.

Dla łagodnego smaku i przyjaznego przyjęcia przez układ trawienny: siemię lniane

Aby chleb dłużej zachował wilgotność: suszone śliwki, morele, żurawinę.

Dla fanów bakalii: orzechy różnego rodzaju.

Dla łasuchów lubiących niespodzianki: pestki dyni, słonecznika, cebula.

Dla aromatu: Suszone pomidory, oliwki  i suszona bazylia, zioła prowansalskie 🙂

Ciasto solimy, wyrabiamy najlepiej dłońmi, odstawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przekładamy ciasto do foremek- sprawdzają się keksówki wyłożone papierem do pieczenia. na koniec warto pobawić się posypkami z ziaren, gruboziarnistej soli, ziół…

Chleb pieczemy w zależności od wielkości formy do 1h. Ważne aby wierzch popękał i dopiekł się środek. Jeżeli mamy wątpliwości co do dopieczenia się środka to polecam sprawdzanie przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeżeli wbity w chleb patyczek nie obkleja się tzn, że czas wyłączyć piekarnik.

Chleb zostawiam w wyłączonym, uchylonym piekarniku i pozwalam mu trochę wystygnąć.

Przechowuję zawinięty w ściereczkę. Zachowuje świeżość do tygodnia.

Jeżeli jest nadmiar chlebka to można zamrozić.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s