KOKOSOWO- JOGURTOWE PTASIE MLECZKO

ptasie mleczko

SKŁADNIKI:

  • 500 g wiórek kokosowych
  • 1 l jogurtu naturalnego 1,5%
  • 10 tabletek słodzika/ 10 łyżeczek cukru
  • żelatyna na 1,5 l płynu
  • 50 ml wrzątku

DZIAŁAMY- sama przyjemność

1. Jogurt w dużej misce ubijamy lekko, potem dosypujemy około 400 g wiórek kokosowych i słodzik.

2. Żelatyną rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.

3. Łączymy żelatynę z jogurtową masą. Kiedy zaczyna już tężeć ponownie lekko ubijamy aby masa nabrała troszkę powietrza. Mleczko będzie dzięki temu bardziej puszyste.

4. Przelewamy do płaskiego naczynia (użyłam formy do zapiekania) o poj. min. 2 l.

5. Gdy masa już zupełnie stężeje (co najmniej 4 h, najlepiej noc) kroimy ją na kwadraciki i otaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych.

Dla mnie bomba.  Montignac uznaje to za posiłek węglowodanowy a ja uwielbiam posmak jogurtu w deserach.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s