MUFFINY BARDZO WYTRAWNE- ZIELONE OLIWKI

 

olives

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki graham
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 szklanka kefiru/ maślanki/ jogurtu (wybierz dowolny składnik)
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz i szczypta soli.
  • pokrojone w krążki zielone oliwki i kilka do dekoracji
  • garść ziaren słonecznika

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy kefir/jogurt/ maślankę oraz oliwę i mieszamy. Dorzucamy oliwki.  Kiedy uzyskamy w miarę jednolitą  konsystencję przekładamy ciasto do foremek wypełniając je w 3/4. Ciasto powinno podrosnać.

Wierzch babeczki udekorowałam, również dla identyfikacji, połowa oliwki.

W 180 st. pieczemy  muffiny około 25- 30 minut.

Konieczne do towarzystwa wino, jak najbardziej wytrawne, pyszny duet… aż chce się zamknąć oczy i degustować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s