MUFFINY TUNA STYLE

tuna

Montignac by się ucieszył zagryzając wytrawne wino taką muffiną…

Składniki:

  • 1 szklanka mąki graham
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • zioła prowansalskie, kolorowy pieprz,
  • jeżeli tuńczyk nie jest słony to także szczypta soli

Suche składniki łączymy ze sobą w misce. Kolorowy pieprz najlepiej świeżo zmielić. Dolewamy kefir lub maślankę i oliwę. Mają one nadać wilgotności i puszystości więc mieszamy je aż utworzą w miarę jednolitą i puszystą konsystencję. Dodajemy lekko rozdrobnionego tuńczyka (jeżeli jest w kawałkach). Ważne aby kawałki były na tyle drobne żeby nie sprawiały problemu przy wykładaniu ciasta do foremek.

Osoby które nie stosują żadnej diety z powodzeniem mogą dodać więcej oliwy i użyć tuńczyka

w oliwie.

I przystępujemy do zabawy… Wykładamy ciasto do foremek zapełniając je praktycznie po brzegi. Ozdabiam babeczki kolorowymi kulkami pieprzu. Ciasto jest dość wilgotne i ciężkie więc tylko lekko wyrośnie.

Pieczemy około 25 min. w 180 stopniach.

Gotową zagrychę oznaczyłam opisem  a’la flaga aby Ci którzy lubią rozpoznali przysmak podczas imprezy, a Ci którzy nie przepadają nie marudzili na nieoczekiwane spotkanie z ta chuda rybką. Idealnie do tego nadaje się cenówka przyklejona na wykałaczkę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s