MUFFINY Z PAPRYKĄ I RUCOLĄ

muffiny z papryką i rucolą

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki graham
  • 1 żółta papryka
  • garść rukoli
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 szklanka kefiru/ maślanki/ jogurtu (wybierz dowolny składnik)
  • przyprawy: bazylia, oregano, czerwona papryka słodka i pikantna, szczypta soli, pieprz, kurkuma.
  • odrobina parmezanu lub innego sera żółtego

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy kefir/jogurt/ maślankę oraz oliwę i mieszamy.

Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, rukolę drobno siekamy. Dokładamy do miski i ponownie mieszamy. Kiedy uzyskamy w miarę jednolitą  konsystencję przekładamy ciasto do foremek wypełniając je w 3/4. Ciasto powinno podrosnać.

Wierzch babeczki można udekorować papryką oraz serem. Smak żółtego sera idealnie komponuje się z papryką i z żółtym od kurkumy kolorem ciasta.

W 180 st. pieczemy  muffiny około 25- 30 minut. W przypadku wątpliwości czy ciasto się dopiekło polecam próbę „szaszłykową” 🙂

Dodaj komentarz