SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki graham
- 1 żółta papryka
- garść rukoli
- 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek oliwy
- 1 szklanka kefiru/ maślanki/ jogurtu (wybierz dowolny składnik)
- przyprawy: bazylia, oregano, czerwona papryka słodka i pikantna, szczypta soli, pieprz, kurkuma.
- odrobina parmezanu lub innego sera żółtego
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy kefir/jogurt/ maślankę oraz oliwę i mieszamy.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, rukolę drobno siekamy. Dokładamy do miski i ponownie mieszamy. Kiedy uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję przekładamy ciasto do foremek wypełniając je w 3/4. Ciasto powinno podrosnać.
Wierzch babeczki można udekorować papryką oraz serem. Smak żółtego sera idealnie komponuje się z papryką i z żółtym od kurkumy kolorem ciasta.
W 180 st. pieczemy muffiny około 25- 30 minut. W przypadku wątpliwości czy ciasto się dopiekło polecam próbę „szaszłykową” 🙂