SUSHI wg MONTIGNACA

IMG_20140811_211934

Montignac zakłada, że zdrowe życie ma być jednocześnie radosne. Dlatego pozwala na lampkę wytrawnego wina. Nie miałby zapewne nic przeciwko sushi. Tym bardziej, że da się je wykonać wg zasad diety jako posiłek węglowodanowy.

SKŁADNIKI:

  • ryż basmanti albo mieszanka basmanti z ryżem dzikim
  • chuda ryba, czyli surowy lub wędzony dorsz, sola, morszczuk, pstrąg strumieniowy, sandacz, tilapia, tołpyga, flądra, amur, gładzica, halibut lub mintaj. Ważne aby ryba była świeża, szczególnie kiedy używamy jej na surowo. Mogą być także krewetki
  • Świeże ogórki, paseczki papryki, avocado, sałata…
  • Liście nori
  • Sos sojowy (niektóre firmy produkują go bez cukru -np Tao- Tao, są wtedy droższe ale warto zainwestować w jakość tych składników)
  • Wasabi- również ciężko zakupić takie które nie zawiera cukru ale jest to możliwe
  • Imbir w słoiczku- powinno się nim przegryzać spożyte sushi aby po ostrym smaku docenić smak następnego kawałka ale ja lubię je również w makach
  • Biały i czarny sezam

PRZYGOTOWANIE

Na początku gotujemy ryż- basmanti w zasadzie rozgotowuje się tak szybko, że nie trzeba dodawać octu ryżowego aby był lepki.

Wszystkie dodatki (ryby, warzywa i co jeszcze nam przyjdzie do głowy) kroimy w miarę cienkie paski. Sushi to taki egzotyczny bigos. Jeżeli chcecie spróbować jak smakuje w nim ulubione warzywo to śmiało, bez obaw. Ostatnio, choć nie zachęciło  mnie, spotkałam nawet polskie sushi z kabanosem :).

Sezam możemy przyprażyć lekko na suchej patelni, koniecznie go ostudźmy.

Maki zawijamy wg szkoły sushi jaką lubimy, nie będę tu przytaczać żadnej konkretnej ponieważ każdy robi to po swojemu,

Wszystkie składniki są dozwolone, nie są ciężkostrawne. Do tego lampka wina i moczymy maki w sosiku sojowym a w drugiem miseczce miks sojowego z wasabi… Ach…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s