PASTA Z AVOCADO I CZOSNKIEM

pasta z avocado

Przyszedł czas na pyszne sobotnie śniadanko. Kawa już się robi… Na stole avocado. Bardzo dojrzałe, po rozkrojeniu aż miękkie…  Nie ma innej opcji, robimy gładką i delikatną pastę.

avocado 2

Avocado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Jeżeli jest bardzo miękkie to wyjmujemy wnętrze owocu do miseczki łyżką.W miseczce wystarczy je rozgnieść widelcem aby uzyskać gładka masę. Nie trzeba dodawać oleistych składników by było super gładkie.

Jeżeli jest nadal twarde to obieramy je, kroimy  na kawałeczki i siekamy blenderem. Do takiej pasty dodajemy kilka łyżeczek oliwy- pozwoli wygładzić konsystencję.

Do miseczki dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, szczyptę czarnego pieprzu, szczyptę soli i mielonej gałki muszkatołowej oraz i posiekany szczypiorek (może być również natka pietruszki).

Świetnie smakuje z kruchym pieczywem, rozpływa się w ustach… Polecam również jako zdrowy dip na przyjęcia.

SKŁADNIKI:

1 dojrzały owoc avocado

1 ząbek czosnku

szczypiorek lub natka pietruszki

szczypta soli, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s