PO HINDUSKU… SOCZEWICA I RYŻ

IMG_20140920_172451

SKŁADNIKI:
jedna torebka ryży basmanti z dzikim
1 szklanka zielonej soczewicy (czerwona mogła by się rozgotować)
4-5 cebul

Cebulę dusimy na wodzie lub odrobinie masła do czadu aż zacznie się klarować
Ryż i soczewicę gotujemy w tym czasie w osobnych naczyniach.
Na końcu mieszamy składniki przyprawiając pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami.
Danie hinduskiego pochodzenia oryginalnie podaje się na zimno. Smakuje jednak świetnie na zimno jak i na ciepło. Sama początkowo nie byłam przekonana do takiego pomysłu ale posmakowało mi. Syci na długo. Polecam jako dodatek do mięs.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s