ZDROWY PLACEK DYNIOWY

placek dyniowy

SKŁADNIKI:
1 średnia lub 2 małe dynie
około szklanki oliwy
1,5 szklanki mąki graham
około 10- 13 łyżek ksylitolu lub fruktozy
migdały prażone
imbir, cynamon, gałka muszkatułowa, kurkuma
proszek do pieczenia
Ubita piana z 2-3 jajek

Dynię wydrążamy i kroimy na małe kawałki- nie muszą być równe. Dynię dusimy we własny soku z przyprawami.
Kiedy ostygnie dodajemy ją do wcześniej połączonych suchych składników.
Mieszamy, na końcu dodajemy pianę z jajek i delikatnie mieszamy.

Ja dodaję migdały lub orzechy. Podkreślają smak dyni i wprowadzają chrupiący element do ciasta które jest dość ciężkie i mokre.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s