Makaron ze szpinakiem i mozarellą 2/2 (na dwa dni dla dwóch osób)

IMG_20141022_173653

Przepis wzorowany na zaleceniach dietetyka. Wystarcza na dwa obiady dla pary. Daje się odgrzać w piekarniku ale też na patelni. Nie wiem nawet czy drugiego dnia nie smakuje lepiej…

SKŁADNIKI:

  • 400- 500 gram mrożonego szpinaku
  • 100 g makaronu durum
  • 1 kulka mozarelli (może być 8,5% wersja light)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • gałka muszkatułowa, pieprz czarny i biały, odrobina imbiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • sok i skórka z jednej cytryny

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy, może ostygnąć.

Cebulę na 2 łyżkach oliwy smażymy na patelni  aż się zarumieni. Dodajemy szpinak i topimy go na małym ogniu. Na końcu dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy.

Zdejmujemy szpinak z ognia.

Gdy szpinak już utraci temperaturę dorzucamy do niego resztę przypraw, dodajemy skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sok z cytryny i roztrzepane jajko.

Na wyłożoną jedną warstwą makaronu formę wykładamy szpinak przeplatając warstwy startą mozarellą.

Warstwy nie muszą być idealnie wypełnione. Zakańczamy serem.

Zapiekamy w 180 stopniach przez około 25- 30 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s