Frittata z ziemniakami

tritapia

SKŁADNIKI dla dwóch osób:

  • 300 g zieminiaków
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 średnia cebula
  • 4 plasterki chudej szynki
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy jakie lubimy (polecam paprykę ostrą, kminek, tymianek, kolorowy pieprz)
  • 2 jajka

Ziemniaki myjemy dokładnie i podgotowujemy w kawałkach. Mają być ugotowane ale niezbyt miękkie.

Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę na oliwie. Dorzucamy pokrojoną w paski wędlinę a potem paprykę. Potem dorzucamy podgotowane ziemniaki.

Całość zalewamy roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy- możemy je również przyprawić. Jajko ma się delikatnie ściąć.

Podajemy świeżo z patelni.

Smaczne również bez jajka. Proste dania mają swój urok…

Kalorycznie nadaje się na obiad.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s