Pstrąg z pieczoną marchewką i jabłkiem

???????????????????????????????

Przepis powstał jak to zazwyczaj- były składniki i pytanie co z nimi zrobić. Wyszło zaskakująco smacznie.

SKŁADNIKI dla 2 osób:

1 świeży pstrąg (około 200- 250 g)

1 cytryna

4 marchewki

2 twarde jabłka

4 garści mieszanki sałat (użyłam szpinaku, rukoli, sałaty lodowej i strzępiastej)

estragon, cynamon, papryka słodka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga filetujemy na 2 porcje.

Sok z połowy cytryny wyciskamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, estragonu, pieprzu i szczyptę soli. Rybę marynujemy w tym miksie zawijając w folię aluminiową.

W tym czasie dokładnie myjemy marchewki i jabłka. Marchewki kroimy ze skórką na pół, potem na ćwiartki.Układamy je w miseczce przeznaczonej do pieczenia (może być mała forma). Dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny połączonym z cynamonem i słodką papryką. Jeżeli ktoś nie przestrzega szczególnej diety może dodać łyżeczkę miodu. Doda chrupkości.

Piekarnik rozgrzany do 150 st. wypełniamy rybą w folii i zapiekaną marchewką z jabłkiem.

Co jakiś czas warto przemieszać delikatnie marchewkę aby zapiekł się każdy jej kawałek. Owoce i warzywa wydzielą sok którym polewamy je z góry.

Pod koniec pieczenia rybę wyjmujemy z folii i dajemy jej się zapiec taka by skórka była chrupiąca. Powstały z warzyw sosik można wylać na rybę.

Podajemy z sałatą i plasterkiem cytryny do skropienia rybki.

Gdyby nad Bałtykiem podawali latem taką rybkę to nie przyjeżdżałoby się po wakacjach z 3 na + 🙂

Bez tytułu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s