Szyneczka z nutą pomarańczy

Bez tytułu

Wiem, wiem… wieprzowina nie jest najbardziej dietetycznym mięsem. Ale pierś z kurczaka przez parę lat naprawdę może się znudzić! Moja propozycja jako wygodna alternatywa do kupowanych wędlin (matko, co za skład!) i kotletów:

SKŁADNIKI:

  • Kawałek szynki maks. do 0,5 kg
  • 1 pomarańcza
  • gorczyca, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, nasiona jałowca, sól, ulubione przyprawy

Mięsko marynuję w wymienionych wyżej przyprawach około 24 h. Potem osuszam je z marynaty i obtaczam w startej skórce z pomarańczy, obsypuję przyprawami w jakich się marynowało i na wierzchu układam plastry pomarańczy.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Mięso przekładam do foremki (keksówki) obłożone w papier do pieczenia tak aby można było je osłonić od góry.

Piekę około 45 minut. Miękkość sprawdzam patyczkiem do szaszłyków. Pod koniec oddzieram lub rozchylam papier z góry aby się zapiekło. Można zwiększyć temperaturę do 220 stopni. Wyjmuję je wtedy kiedy kolor odpowiada moim preferencjom.

Po upieczeniu warto poczekać aż ostygnie, lepiej się wtedy kroi.

Tak przygotowana szynka jest pyszną domową wędliną a w razie potrzeby gdy jest grubiej pokrojona jest alternatywą do kotlecika. Można ją oczywiście podgrzać w zdrowym sosie lub na grillu.

Świetnie się także spisuje jako imprezowa wędlina, nie przypominam sobie aby na paterze pozostał choć jeden kawałek 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s