Wiejski obiad… nadal dietetyczny

mleko zsiadłe

Swojskie jedzenie kojarzy się czasem z tłuszczem i obżarstwem. Czas na zmianę stereotypów i szaleństwo kubków smakowych.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 4 małe ziemniaki
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1 jajko
  • kilka liści świeżego szpinaku do dekoracji (nie konieczne)
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, kolorowy pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony
  • sok z połowy cytryny, łyżka octu winnego

Ziemniaki gotujemy z mundurkach.

Szpinak wrzucamy na zimną patelnię i dodajemy do niego jajko oraz przyprawy. Ustawiamy średnią temperaturę palnika i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ważne aby jajko się nie ścięło. Całość przyprawiamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny i ocet.

Podajemy ziemniaki w mundurkach wraz ze szpinakiem i kubkiem zsiadłego mleka.

Proste smaki zawsze dla mnie były najlepsze.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s