Małże, małżowiny zalane winem…

małże

SKŁADNIKI, jeżeli mnie pamięć nie myli:

250 g mrożonych małży

1 torebka brązowego ryżu (100g)

pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki

250 ml białego półsłodkiego wina

3 łyżki oliwy

4 ząbki czosnku

Przyprawy: kolorowy pieprz, papryka słodka, sos sojowy i sos rybny

Na lekko rozgrzaną na woku oliwę wrzucamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę- najlepiej szalotkę.

Do tego dorzucamy małże. Zwiększamy temperaturę. Gdy się już otworzą zalewam je winem, doprawiamy (sos sojowy  można dodać na samym końcu). Dusimy na lekkim ogniu.

Osobno lekko podgotowujemy ryż. Łączymy składniki, dorzucamy do woka pokrojoną w kostkę paprykę.

U  mnie znalazło się też kilka zielonych fasolek szparagowych.

Całość nabiera słodko- kwaśnego smaku. Uwielbiam 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s