Kryzysowa zapiekanka z młodych ziemniaków i nowalijek.

zap 2

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanych dzień wcześniej młodych ziemniaków – najlepiej takich które zostały i nie ma co z nimi zrobić 🙂
  • Kryzysowe kawałki mięska: 15 dkg mielonej łopatki, kilka plasterków kiełbaski wędzonej, wg upodobań i zasobności lodówki
  • 1 kulka sera mozarella
  • 1 młody por
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • świeże zioła- bazylia zielona, czerwona, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi
  • 1 cebula
  • 2 szklanki jarmużu
  • SOS: 2 jajka, 2 łyżki octu winnego, 2-3 ząbki czosnki, szczypta papryki ostrej, szczypta kolorowego pieprzu, szczypta świeżo mielonej soli, kurkuma, bazylia, oregano, inne ulubione zioła

Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C. Posiekaną cebulę podsmażamy z mięsem w woku.  Dorzucamy talarki pora i jarmuż, ja wtedy wciskam troszkę soku z cytryny.  Pod koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory bez skórki, można dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego. Wrzucamy posiekane zioła. Przyprawiamy wg uznania.

Naczynie żaroodporne wykładamy warstwami pokrojonych w plastry ziemniaków przekładając powstałą na woku masą. Posypujemy tartą mozarellą. Na wierzch można położyć pale plasterków kiełbaski. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Po 30 min. zalewamy SOSem i pozostawiamy jeszcze na około 15 min. w piekarniku. Zapiekanka staje się spoista i nabiera pięknej barwy dzięki kurkumie i papryce.

zap.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s