Babeczki pełnoziarniste z płatkami owsianymi mocno nadziane (jagodami i malinami)

babeczki jagody maliny  1

SKŁADNIKI:

  • owoce sezonowe (tu akurat jagody i maliny- około 1 szklanka jagód, 1 szklanka malin)
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie suszonych drożdzy
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • wg uznania ksylitol  (ja dałam ilość odpowiającą połowie szklani cukru)

1.Owce myjemy o zostawiamy do osuszenia.

2.Mokre składniki ciasta  ucieramy ze sobą w jednej misce.

3. W drugiej misce mieszamy resztę suchych składników.

4. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki.

4. Napełniamy foremki do muffinek do połowy.

5. Na wierzch foremek wsypujemy owoce w takiej ilości aby nie wypełniły foremki w 100%, ciasto musi mieć miejsce aby wyrosło. Można zmieszać lub użyć osobno owoców. Kilka owoców można zostawić do dekoracji.

6. Pieczemy w piekarnik nagrzanym do 180 st. C około 20 minut.

babeczki jagody maliny 2

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Babeczki pełnoziarniste z płatkami owsianymi mocno nadziane (jagodami i malinami)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s