Dziecinne ciasto na zimno z truskawkami

Truskawkowy TORT 4

Szukałam a pamięci tego ciasta. W truskawkach zawiera się smakach beztroskiego dzieciństwa. Te kwaśne to kara za występki. Szukałam, troszkę je odchudziłam (zamiast śmietany ser). Nie ma takiego lata żebym  o truskawkach  zapomniała! Start:

TRUSKAWKOWY SERNIK 1

SKŁADNIKI:

  • 1 paczka herbatników Bonitków
  • 750 g truskawek
  • 1 żelatyna na 2,5 l wody
  • 1 kg sera 3 razy mielonego (najwygodniej gotowa mieszanka sera na serniki w wiadereczku)
  • 2-3 jajka
  • ksylitol lub stevia wg uznania (ciasto nie będzie pieczone, może być więc słodzone każdym słodem)

Przygotowanie jest proste i szybkie.

1. Truskawki miksujemy na masę. Kilka zostawiamy do dekoracji.

2. Całą żelatynę rozpuszczamy w filiżance ciepłej wody. Do Truskawek dokładamy 1/3 żelatyny, jeżeli trzeba dosładzamy i odstawiamy je do lodówki.

3. Ubijamy białka, dosładzamy.

4. W osobnej misce ucieramy żółtka ze słodem i dokładamy stopniowo ser. Potem łączymy składniki delikatnie z białkiem i żelatyną. Odstawiamy do lodówki.

5. Na spód tortownicy układamy papier do pieczenia,  kruczymy herbatniki, boki również wykładamy herbatnikami.

6. Kiedy masy zaczną tężeć wykładamy. Najlepiej wyłożyć ser, odczekać 20 min. i dopiero potem wyłożyć masę truskawkową.

I teraz najtrudniejsze! Czekanie aż stężeje! A trwa to niestety kilka godzin, czasami całą noc!

TRUSKAWKOWY SERNIK 2

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Dziecinne ciasto na zimno z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s