Sernikowa babka porzeczkowo truskawkowa na zimno, idealne śniadanie

00 a

Pomysł powstał jak zwykle z potrzeby chwili i słodkości.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1/4 kg czerwonych porzeczek
  • 250 g twarogu chudego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • żelatyna na 1,5 l wody
  • ksylitol lub stewia wg uznania jeżeli chodzi o ilość, zależy też od słodkości owoców

1. Czerwoną porzeczkę zagotowuję w minimalnej ilości wody aby nie była twarda, odstawiam do ostygnięcia. tworzy się mus.

2. Truskawki kroję częściowo na kawałki, niektóre pozostawiam w całości, część miksuję by nadały koloru całości.

3. Twaróg mielę 3 razy i mieszam z maślanką oraz zmiksowanymi owocami.

4. Żelatynę rozpuszczam z minimalnej ilości wody (około filiżanki) i gdy ostygnie łączę z serem i maślanką. Odstawiam do lodówki.

5. Gdy masa zacznie już tężeć przekładam ją do silikonowej formy na babkę. Delikatnie przekładamy owoce dbając o to aby nie wszystkie spłynęły na dno. Na kilka godzin forma znów trafia do lodówki.

6. Na końcu podstawiamy deskę lub płaski talerz i obracamy formę. Przekładamy sernik.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Sernikowa babka porzeczkowo truskawkowa na zimno, idealne śniadanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s