Krem z dyni taki, że mmmm

Krem z dyni nie będzie idealnie zdrową  zupą. Oczywiście można go ogołocić z odrobiny masła ( z reguły tak to rozbiłam). Smak jednak nie będzie już taki mmm.

Składniki:

  • 1/2 kg dyni hokaido
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • 1 kostaka rosołowa (mam na myśli homemade kostkę na którą przepis znajdziecie na blogu)  lub 1/2 litra wywaru warzywnego
  • świeży imbir
  • obowiązkowe przyprawy: imbir, gałka muszkatułowa,  czarny pieprz, papryka słodka i ostra, curry, ewentualnie pieprz czerwony. Pasuje też czubryca czerwona.

Przygotowania jest proste i dość szybkie. Tym razem opiszę je wg gotowania z pomocą multirobota (monsieur-cuisine). Wszystko oczywiście można zrobić z użyciem patelni, garnka i blendera.

  • Masło rozpuszczamy w temperaturze około 100 stopni, dodajemy posiekaną cebulę. Ustawiamy program podsmażania (ja używałam tej funkcji dwukrotnie). Ważne by cebula nie była słodkawa, nie przegrzewamy jej więc.
  • Hokaido lubię za to, że nie trzeba jej obierać i nie ma konieczności wypiekania jej. Kroję więc na niewiekie kawałki i znów wrzucam do naczynia, ustawiam funkcję posmażania.
  • Do całości wlewam bulion i pokrojone warzywa. Jeżeli wrzucam kostkę to zalewam ją 1/2 litra wody. Gotuję w 100 stopniach przez 20 min (100 stopni, predkość: 1, bieg wsteczny).
  • Blenduję całość (prędkość: 8, czas: 15 sek.), przyprawiam wg uznania i doprowadzam do wrzenia (100 stopni, około 2 min., prędkość: 1).

Zupa powinna być idealnie gładka, kremowa. Podawać można ją na wiele sposobów. Przykładowo z „kleksem” jogurtu, z podprażonymi pestkami dyni i ziarenkami czarnuszki, a dla ośób które niw unikają węglowodanów z grzankami. Zieleninka oczywiście również nie zaszkodzi.

img_0580

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s